کتاب الکترونیکی: بحر در کوزه اثر عبد الحسین زرین کوب
The Sea in a Jar by Abdul Hussein Zarrinkoob
کتاب بحر در کوزه به بررسی موضوع “اخلاق” و “تصویر خدا” در اندیشهٔ مولانا اختصاص دارد. بر این اساس، نخست مبحثی تحت عنوان انسان و ساحات وجودی او مطرح گردیده و نگارنده کوشیده تا با روشن کردن معانی جسم و جان، نشان دهد “جسم” نیز همچون “جان” دو مراتب است و…
205,000 تومان قیمت اصلی: 205,000 تومان بود.102,500 تومانقیمت فعلی: 102,500 تومان.
کتاب الکترونیکی: بحر در کوزه اثر عبد الحسین زرین کوب
- توضیحات
- مشخصات
- نظرات (0)
معرفی کتاب بحر در کوزه اثر عبد الحسین زرین کوب – کتاب بوک
کتاب بحر در کوزه یکی دیگر از آثار ارزشمند زنده یاد عبدالحسین زرین کوب میباشد.
استاد با نگارش آثاری چون: پله پله تا ملاقات خدا، سرّ نی، کتاب حاضر و اختصاص بخش هایی از کتابهای «جستجو در تصوف ایران» و «نقش بر آب»، به حضرت «مولانا» و کتاب «مثنوی» حضرت ایشان، نشان داده است که در این میدان فراخ، سخنهای بسیار، برای گفتن دارند، و توانا هستند در بازگشودن گره های ناگشوده.
دکتر زرین کوب، خود از اخلاف «صلاح الدین زرکوب» هستند، که یار و محبوب حضرت «مولانا» پس از فراق «شمس» بودند، نتایج پژوهش هایی که ایشان درباره «مثنوی»، به اهل کتاب عرضه کرده اند.
خلاصه کتاب
کتاب بحر در کوزه به بررسی موضوع “اخلاق” و “تصویر خدا” در اندیشهٔ مولانا اختصاص دارد. بر این اساس، نخست مبحثی تحت عنوان انسان و ساحات وجودی او مطرح گردیده و نگارنده کوشیده تا با روشن کردن معانی جسم و جان، نشان دهد “جسم” نیز همچون “جان” دو مراتب است.
و منظور مولانا از انسان، نه جسم، که همان جان انسانی است؛ جانی که ـ اگرچه غالباً به جسم بشر تعلق میگیرد ـ میتواند به جسم جماد (ستون حنانه و کوه طور) یا حیوان (سگ اصحاب کهف) هم تعلق پذیرد.
سپس ویژگیهای ابدال حق از سوی مولانا برشمرده شده و دو مفهوم “فقر” و “فنا” بررسی شده است. در ادامه، مسئلهٔ رنج و علت وجودی آن مطرح گردیده و نگارنده نگاه مولانا را در خصوص آنچه “شر” خوانده میشود، بیان کند.
بخش بعدی کتاب بحر در کوزه به مقولهٔ عشق ماهیت، خاستگاه، و متعلق آن اختصاص یافته و در آن سعی شده با تمیز میان صورتهای مشابه عشق، دلبستگی، و میل، تصویری واقع از آنچه مولانا “عشق” میخواند، نشان داده شود.
نیز، مبحثی در خصوص معرفتشناسی مولانا مطرح گردیده است. فرایند شناخت، منابع و موانع آن، و تبیین علت وجود اختلاف در آوا و نظرات از مسائل مطرح شده در این مبحث است.
چرا باید این کتاب را بخوانیم؟
همین کتاب بحر در کوزه با عنوان فرعیِ «نقد و بررسی و تفسیر قصه ها و تمثیلات مثنوی»، در کنار «سرّ نی»، و با همراهی «پله پله تا ملاقات خدا»، و دهها مقاله و رساله دیگر، نویسنده را در ردیف بزرگترین «مثنوی شناسان» معاصر، یعنی در کنار استادان ادب، چون استاد «همایی» و استاد «فروزانفر» نشانده است.
همان نامداران که مصداق «چو بنشینند بنشانند» بوده اند، روانشان شادمان.
بخشی از متن کتاب
در کتاب بحر در کوزه میخوانیم: قصه های مثنوی که همواره بر وجه تمثیل دلالات و خطابات او را توجیه میکند و دعاوی وی را به اذهان تقریب مینماید البته مجرد قصه نیست، نوعی تمثیل و استدلال است. معهذا آنجا هم که مجرد قصه اش قصه نوش را مجذوب می دارد ضرورت توجه به سر قصه را فراموش نمی کند.
و در این باب که ظاهر قصه پیمانه ای بیش نیست آنچه در آن اهمیت دارد دانه ی معنی است، و هر چند در بین قصه های او که اکثر از ادب صوفیه یا جوامع عربی و فارسی ماخوذ است تعدادی نیز رنگ عامیانه و ظاهر مستهجن دارد.
در هر حال توجه به سر معنی موجب می گردد که حتی هزل او تعلیم جلوه کند و حکایت عامیانه اش از نکته ی عارفانه خالی نباشد. از همان آغاز مثنوی که حکایت جدایی در شکایت نی به بیان می آید، و سپس داستان پادشاه و کنیزک “نقد حال ما” خوانده می شود، انسان احساس میکند در مثنوی با دنیای قصه سر و کار دارد.
و شکایت نی هم که به نحوی ابهام آمیز حکایت حال غربت و هجران روح سالک را منعکس می کند چیزی هم از غصه ی هجرت و جدایی مولانا و خانواده اش از بلخ و خراسان “مغول زده” را به خاطر این شاعر هجران دیده ی مبتلا به غربت روم آورده باشد.
و بدین سان داستان خود را در حدیث دیگران در آمیخته باشد، و نه آیا اشارت مولانا به “سمرقند چو قند” در اینجا می تواند نشانهای از خاطره های کودکی وی و دنیای برباد رفته ی خوارزم و خراسان قبل از مغول بوده باشد؟
نقد کتاب بحر در کوزه
نگارنده پس از این ادعا که مولانا در داوریهای اخلاقی خود به تفکیک میان فعل و ارزش قایل است، چگونگی یک داوری موجه اخلاقی را از منظر وی بررسی کرده، آنگاه با ورود به بحث پلورالیسم اخلاقی، نسبی بودن ارزش در تعلقش به “منش” تحلیل و بررسی میکند.
در پایان کتاب بحر در کوزه این نکته مطرح گردیده که «شناخت خدا نه به واسطهٔ عقل، که تنها با عشق ممکن میشود. آدمی در عشق به وصل میرسد و با وصل به شناخت».
- موضوع،رده بندی،ژانر
- نویسنده
- ناشر
- زبان
فارسی
مشخصات
- موضوع،رده بندی،ژانر
- نویسنده
- ناشر
- زبان
فارسی
- تعداد صفحات
621 صفحه
- نسخه کتاب
- فرمت کتاب
PDF
- حجم فایل
25 مگابایت
- منتشر دهنده
کتاب بوک https://ketabbook.com